Frågor & svar

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi får från våra kunder. 
Hittar du inte svaret du söker är du varmt välkommen att ta kontakt med oss!

Om Tårtbitens sortiment

Tårtbitens sortiment finns på utvalda butiker, restauranger, caféer och hotell runt om i Sverige. Här hittar du listan med alla återförsäljare.

Nej, du kan tyvärr inte beställa hem våra produkter för direktleverans från oss då frystransporten blir alltför kostsam för konsumentbeställningar. Det kan dock finnas enskilda butiker som har vårt bröd i sitt sortiment och som kan leverera direkt hem till dig. Kontakta din närmsta återförsäljare.

För bästa smak och konsistens så förvaras det glutenfria brödet fryst och man tinar det man behöver för dagen. När brödet tinat bör det förvaras i sluten förpackning i rumstemperatur och det håller någon eller några dagar i rumstemperatur beroende på produkt.

Högre råvarukostnad för glutenfritt mjöl i kombination med mindre volymer skapar ökade produktionskostnader. Det gör att glutenfria produkter blir dyrare. 

Vad roligt! Vi finns hos utvalda återförsäljare i landet och vill gärna se vårt sortiment på fler platser. Kontakta oss gärna så berättar vi mer. 

Om gluten & celiaki

I Sverige har ca 1 av 100 personer glutenintolerans, även kallat celiaki. Orsaken till denna sjukdom är fortfarande oklar och något botemedel finns i dagsläget inte utan kräver en diet utan gluten resten av livet. För den som har celiaki och som lägger om till en glutenfri kost återgår tarmen till normal funktion.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. För den som är glutenintolerant orsakar gluten skador på tunntarmen. Tunntarmen hjälper oss att ta upp näring och vitaminer från maten vi äter. För en glutenintolerant person försvåras upptaget av näring och vitaminer avsevärt. Kroppen missar att ta upp viktiga näringsämnen vilket ger effekter på stora delar av kroppen.

Den vetestärkelse som används i glutenfria ersättningsprodukter, är enligt EU:s regelsystem glutenfritt, det vill säga glutenhalten i den totala produkten får inte överstiga 20 ppm. Om stärkelsens ursprung kommer från vete, korn eller råg, måste detta märkas ut i ingrediensförteckningen.

Symptomen varierar förstås från person till person men vanliga åkommor är uppsvälld mage, magsmärtor, problem med matsmältning och diarre. Många upplever också trötthet eftersom kroppen har svårt att ta upp vitaminer från maten. För att exakt ta reda på om man är glutenintolerant måste man lämna blodprov hos läkare.

Följ oss gärna i sociala medier

Gott glutenfritt till alla tillfällen

Vi är ett helt glutenfritt bageri, vårt mål är att ge våra kunder goda glutenfria upplevelser vid alla tillfällen. Hos oss på Tårtbiten hittar du ett stort utbud av glutenfria produkter.