Gluten

Om glutenintolerans, celiaki

I Sverige har ca 1 av 100 personer glutenintolerans, även kallat celiaki. Orsaken till denna sjukdom är fortfarande oklar och något botemedel finns i dagsläget inte utan kräver en diet utan gluten resten av livet. För den som har celiaki och som lägger om till en glutenfri kost återgår tarmen till normal funktion.

Men vad är då gluten?

Gluten är proteiner som finns i vete, råg, korn och andra sädesslag. För den som är glutenintolerant orsakar gluten skador på tunntarmen. Tunntarmen hjälper oss att ta upp näring och vitaminer från maten vi äter. För en glutenintolerant person försvåras upptaget av näring och vitaminer avsevärt. Kroppen missar att ta upp viktiga näringsämnen vilket ger effekter på stora delar av kroppen.

Är jag glutenintolerant?

Symptomen varierar förstås från person till person men vanliga åkommor är uppsvälld mage, magsmärtor, problem med matsmältning och diarre. Många upplever också trötthet eftersom kroppen har svårt att ta upp vitaminer från maten. För att exakt ta reda på om man är glutenintolerant måste man lämna blodprov hos läkare.

En glutenfri kost

Livsmedel som är naturligt fria från gluten är bl a:

  • Mjölk, ost och ägg.
  • Kött och fisk.
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
  • Rena kryddor.
  • Mjöl och gryn från tex psyllium, havre, arrowrot, hirs, majs, soja, ris och bovete.

Vårat sortiment

www.celiaki.se